parasol'e özel arama kutusu

27.1.10

re-gifting/ de-gifting

re-gifting/de- gifting nedir? ayy türkçede böyle hazır ve nazır ekler yok ki hemen kelimelerin önüne takıp yeni anlamlar üretelim bu sebeple şöyle açıklayacağım. bir hediyeyi şamar oğlanına çevirme, onu bir ateş topuymuşçasına elden ele geçirme ya da onu elden çıkarmanın hüznü ile ne yaptığını bilememe diyebiliriz!!

aslında ben de bu kavramlar ile seinfeld sayesinde tanış oldum ve feci şekilde beğendim. esas konu şu;

re- gifting: eğer ki aldığınız bir hediyeyi beğenmediyseniz ya da hor gördüyseniz ve onu da - zamanı gelmişken- çok da umrunuz olmayan birisine hediye ettiyseniz buna re-gifting diyoruz. yani bir hediyeyi yeniden hediyelendirme. toplumumuzda gördüğüm kadarı ile bu işin en sık rastanır versiyonu bayramlarda size gelen madlen çikolataları, aynı bayram içinde, sizin de ziyaretine gittiğiniz akrabalarınıza götürmeniz. yani  hediyeyi tekrarlandırma...

de-gifting: eğer ki size ait bir şeyi birisine ilk etapta gönüllü olarak hediye ediyorsanız ancak sonradan onun kıymetini anlayıp buna pişman oluyorsanız ve türlü bahanelerle bu hediyeyi geri almaya çalışıyor iseniz işte bu da de-gifting oluyor.yani hediyeyi geri çağırma.. (bu terim ingilizce'de yok galiba- seinfeld üretimi!) mesela bu bir konser bileti olabilir, bu bir bluz olabilir, bu önceleri beğenmediğiniz ama sonraları beğenmeye karar verdiğiniz şeyler olabilir. bizim toplumumuzda bu durum genelde şöyle vukkuuuu bulur. siz küçükken anneniz çocuğu ile gelen bir misafirine sizin oynamadığınız bir oyuncağınızı hediye verir. siz de bunu öğrenince kıyameti koparır, o çocuktan oyuncağınızı geri almak için türlü oyuna başvurursunuz.

ahh seinfeld ahhh çok komiksiniz!! dizide re-gifting, elaine'in diş doktoruna aldığı oyuncak türü bir şeyi diş doktorunun jerry'ye hediye etmesi ile gelişen olaylar sebebi ile türemiştir. de-gifting ise jerry'nin bir nikah töreni sebebi ile gidemeyeceği big ball biletlerini diş doktoruna hediye etmesi ama tören iptal olunca biletleri geri alma çabaları sonucu gelişen olaylar sebebi ile türemiştir.

No comments: