parasol'e özel arama kutusu

26.5.09

HEART OF GOLD

Neil Young babamla aynı yaşta Kanada lı bir folk- rock şarkıcısıdır. geçtiğmiz günlerde de "fork in the road" adlı yeni bir albüm yayınladı. benim kendisi ile olan ilişkim uzaktan takip etmeyi pek geçmez ama bir şarkısı vardır ki "heart of gold", işte o benim favori "içli" şarkılarımdan biridir, hele ki bir de johnny cash versiyonu çalıyor ise hüzün iki kat katlanır. ne der bu şarkı? aslında- hepimizin arayışında olduğu- "altın kalp"i arayan adamı anlatır. adam hollywood a gitmiştir, redwood (kaliforniya sahilleri imiş) a gitmiştir, okyanuslar geçmiştir ve oralarda altın bir kalp aramıştır, zaten yaşlanıyordur da, bu sebeple bu kişiyi bulmayı çok ister, hatta bu arayış onun kendisini altın arayan bir madenci gibi hissetmesine sebep olmuştur.

bu şarkının beni etkilemesinin bir sebebi lirik ve melodi bütünlüğü, çünkü bu benim takıntım. lirik takıntım var, melodi takıntım var... ama daha önemli bir sebebi, o "altın kalp" arayışının herkes için- en azından benim için- çok geçerli olmasıdır. hayatımız boyunca hep o aradığınız kişiyi bulmak istersiniz- adına ne derseniz artık ruh ikizimi, ruh eşimi, beyaz atlı prensi mi- bazen bulduğumuzu sanıyoruz, bazen gerçekten buluyoruz, bazen bulup da kıymetini bilemiyoruz, bazen de hiç karşılaşmıyoruz. en tehlikelisi, aradığınız kişi olmamasına rağmen kendinizi çaresiz hissedip bir insan ile hayat birleştirmek. burada bulduğunuzu zannetmekten bahsetmiyorum, aslında içten içe altın kalbin o olmadığını bilirsiniz ama yine de kendinizi bile bile kandırırsınız, bunu yapan insanlar çok. neyse herkesin altın kalbi kendine... bu arada acaba aslında böyle birisi yok mu? neil young bu şarkıyı yazarken aslında bu arayış ile alay mı ediyor? işte bu da başka bir konu. ben beyaz atlı prens durumlarına asla inanmadım, en inandığım şey, insan hamuru diye bir şey olmasıdır ve iyi hamurlar benim altın kalbimdir.

Ive been to hollywood
Ive been to redwood
I crossed the ocean for a heart of gold
Ive been in my mind, its such a fine line
That keeps me searching for a heart of gold
And Im getting old.
Keeps me searching for a heart of gold
And Im getting old.

şarkıyı dinlemek için buraya tık tıklayınız.

5 comments:

Evrims said...

sarkıyı henuz dinleyemedim ama konu cok hassas kendi yorumumu katmadan edemedim..kisiye gore cok goreceli kanimcaa bu ask mesk isleri..bana soran olursa ;ruh ikizi, esi, beyaz atlisi vs benje yoktur..asik olma durumu vardir, birden cok kisiye asik olunabilinir ama bence gercek ask sınırlı sayıda yasanır..ask ile mutluluk ise birbirinden cok bagimsiz olabilir bazen..asik olursunuz ama mutsuzluktan surunursunuz kendi kendinize.. birini cok seversiniz, dramatik bi ask olmaz ama onunla rahat edersiniz, birlikte mutlu olursunuz..neyle mutlu olunacagi kisiye kalmis tabi bazilari aci cekmekten, gel gitlerden zevk alip hep o duyguyu ariyo...ama sonucta en onemlisi mutlu olmaktir, ve kendini mutlu edeni secmektir bence..iste boylee..boyleyken boylee..

Fundi said...

Ahan da sana altin kalp ama suratim bir timsahinkine benziyorsa ne olcek benim altin kalbime? Yazik degil mi ona? Tamam hadi diyelim ki timsah suratlilardan hoslaniyorsun... belki de bugune kadar gordugun pekcok angut suratlinin altin kalbi vardi da sen angut suratli olduklari icin onlari silip attiysan daha ilk goruste...Ehu ehu...O sebeplenkine altin kalbi ariyorsan tum onyargilardan ve tum x'lerden, y'lerden, z'lerden siyrilmak gerekir..

Ote yandan kavramsal olarak da hamur kanimca daha dogru bir arayistir. Hani... seni aaaanaaaan benim icin dogurmus caaaniiimmm hamurunu benim icin yogurmus.. diye sarkisi bilem vardir. neden kavramsal olarak daha dogrudur...onu yazmasi cok uzun... gorusunce anlatirim gari...

indis said...

öncelikle post un başlığını değiştirme ihtiyacı duydum zira ben aslında şarkının türkçe mealine bir atıfta bulunduğumu sanırken sanki benim bir çığırmam gibi anlaşıldığını düşündüm.

sevgili kardesh tabii ki mutlu olabilmek en önemlisidir ama aşk kendinden başka hiçbir değere, doğruya ya da yanlışa yer bırakmaz, aşıkken mantıklı bir şey yapmak mümkün de olmaz. ama bunlar konu dışı, mutlu olmak önemlidir ama yeterli değildir. mutlu olmanın sebepleri de önemlidir.

fundiiiiiii, yahu sen de amma acımasız yazmışsın, dış görünüş çok göreceli değil mi? seal ve heidi klum öreneği hiç göz ardı edilmemeli bence :) bu arada ben altın kalp aramıyorum bunu şarkı söylüyor. ben genel bir yorum yaptım. zaten bu şarkı altın bir kalbi bulmanın imkansızlığına parmak basıyo daha çok bence. bu arada kimyanın önemini unutmamak lazım, kimya yoksa istersen en altın kalbi bul bir anlam ifade etmez.

off bu ne geyik peh.

Fundi said...

Aman be Indiscim altin kalp arayan sen olsan ne olur sanki? Bu arada Hungry Heart var bir de biliyon.. Bruce abinin...
....I took a wrong turn and I just kept going

Everybodys got a hungry heart
Everybodys got a hungry heart
Lay down your money and you play your part
....
Everybodys got a hungry heart...
.....
Everybody needs a place to rest
Everybody wants to have a home
Dont make no difference what nobody says
Aint nobody like to be alone

Everybodys got a hungry heart...

indis said...

ahh ah bruce... bilmez miyim. bruce benim altın kalbim olsun be.. noolur sanki.